تعلل ورزی در زندگی

در این مقاله قرار است به موضوع تعلل ورزی در زندگی و کار بپردازیم. اینجا ما تعلل ورزی را به صورت ریشه ای درمان میکنیم و به آن غالب میشویم. در ابتدا ما تعاریف آن را خواهیم گفت و در ادامه دلایل و در آخر هم راهکار ها را خواهیم گفت.
تعریف تعلل
اینکه چرا از کلمه تعلل در این مقاله استفاده کردیم را در ادامه خواهیم گفت. نکته حائز اهمیت در اینجا این است که تعلل همیشه و هر جا در کنار انسان بوده و هست. انسان های بزرگ هم گاهی دچار تعلل ورزی میشوند و مجبور هستند تا به آن غلبه کنند. تعاریف تعلل ورزی عبارتند از:
- به تعویق انداختن کاری که میدانیم باید انجام دهیم
- طفره رفتن از کاری مهم
- موکول انجام کار به آینده ای نامعلوم
تعاریف زیادی در مقالات دیگر ثبت شده است ولی این سه جمع همه آنهاست. اما چرا ما از کلمه تعلل استفاده کردیم؟ شاید شما مترادف این کلمه را اهمال کاری بدانیدد اما بهتر است بدانید که این دو چه فرقی با هم دارند. در فرهنگ لغت انگلیسی تعلل procrastination نام گذاری شده است که یعنی همان تعاریفی که در قبل گفته شد. کلمه اهمال کاری ignorance نامیده شده است که از تنبلی نشئت میگیرد.
در ادامه
این واژه ها شاید در معنا به هم نزدیک باشند اما در عمل فرسنگ ها با هم فاصله دارند.هر کدام از این واژه ها یک طرز فکر و سبک زندگی را به ما نشان میدهد که در ادامه به آن میپردازیم.
چرا تعلل خطرناک است؟
به چند دلیل تعلل خطرناک است. ۱-تعلل مانند اعتیاد است و وابستگی شدیدی دارد. ۲-با ادامه روند تقویت میشود. ۳-فرصت های زندگی ما را میگیرد. ۴-اعتماد به نفس ما را کاهش میدهد. ۵-حس پشیمانی عمیقی برای ما به ارمغان می آورد. این ها تنها چند دلیل از دلایل خطرناک بودن تعلل ورزی است.
در تعلل ورزی طبق تحقیقی که در دانشگاه بیشاپز یونیورسیتی کانادا انجام شده است، بدن ما نیز دچار اختلالاتی میشود. فشار خون بالا، حمله قلبی، افسردگی، کاهش رضایت از زندگی و اضطراب تنها چند مورد کوچک از این اختلالات هستند.
مشکل اصلی چیست؟
آیا تنبلی، نبود برنامه ریزی، ضعف در مدیریت زمان و زیاد بودن کارها دلیلی بر تعلل ورزی است؟ به نظر شما اگر شما برنامه ریزی درستی انجام دهید، میتوانید بر تعلل ورزی خود غالب شوید؟ اصلا به این شکل نیست. مشکل اصلی در جایی دیگر پنهان شده است که با هم آن را بررسی میکنیم.
تعریف ریشه ای تعلل ورزی
به این جمله دقت کنید: تصمیم به تغییر اولویت یک کار مهم با کاری پست!!! شاید خیلی جالب باشد که مشکل اصلی در نبود برنامه و … نیست بلکه در تصمیم گیری است. همانطور که متوجه شدید ما خود تصمیم به این کار میگیریم. اما این که چگونه این اتفاق در ذهن ما میافتد خود داستان وطل و درازی دارد.
چرا کارم را پشت گوش می اندازم؟
زمانی که ما میخواهیم کاری را انجام دهیم، ذهن ما شروع به پیش بینی احساسی میکند. مثلا زمانی که میخواهیم به تفریح برویم ذهن ما احساسات ما را پیش بینی میکند. در تفریح حس شادی و نشاط و خنده و … در انسان رخ میدهد که آن ها را پیش بینی میکند. با توجه به این موضوع قدرت بسیار پایینی در پیش بینی کردن دارد و اکثرا اینکار را اشتباه انجام میدهد.
زمانی که میخواهیم کاری را انجام دهیم، ذهن ما شروع به پیش بینی کردن میکند. اگر کار مهم و فوری داشته باشیم، ذذهن ما آن را با یک کار پشت مقایسه میکند. به این صورت شروع به پیش بینی میکند که چه چیز اتفاق می افتد و ما را گمراه میکند تا کار پست را که ساده تر است انجام دهیم. اگر بیمار باشیم و بخواهیم بین بستنی و داروی تلخ یکی را انتخاب کنیم، بستنی را انتخاب میکنیم و آن هم به خاطر لذت زود گذر آن است.
اگر با دقت نگاه کنیم حال ما بعد از خوردن داروی تلخ بهتر میشود و بعد از خوردن بستنی بد تر میشود. ذهن ما پیش بینی های احساسی درستی نمیکند و به همین خاطر ما را به تعلل وا میدارد.
یک راهکار مهم و اساسی
هر زمان که میخواستید تصمیمی بگیرید و آن را انجام دهید با خود بگویید نیازی نیست این کار را کامل کنم فقط آن را شروع میکنم. اگر این الگوی ذهنی در مغز ما جای بگیرد ما کارهای خود را شروع میکنیم و آن را انجام میدهیم. تئوری ۲ دقیقه اینجا به درد ما میخورد. تئوری ۲ دقیقه:( اگر کاری کمتر از ۲ دقیقه طول میکشد همین الآن انجامش بده، و اگر بیشتر از دو دقیقه طول میکشد، ۲ دقیقه از آن را انجام بده.)
نتیجه گیری
در این مقاله سعی بر این شد تا مطالب مفید در مورد تعلل ورزی برای شما بازگو شود. مهم ترین کار بعد از خواندن این مقاله این است که کاری که مدتهاست میخواهید انجام دهید را روی برگه کاغذی بنویسید و دو دقیقه آن را انجام دهید. اگر میخواهید کتابی بخوانید، دو دقیقه آن را همین الان شروع به خواندن کنید. ارادتمند شما علیرضا ذکاوتمند.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.