تفاوت عزت نفس و اعتماد به نفس

یکی از مهم ترین مسائل در روانشناسی موفقیت مفهوم عزت نفس و اعتماد به نفس است. در این زمینه مقالات و مفاهیم زیادی وجود دارد. تفاوت اساسی عزت نفس و اعتماد به نفس ما را به موفقیت نزدیک تر میکند. همچنین در این مقاله سعی بر این است که تمامی متون، سند معتبر داشته باشند.
از زبان استاد
دو نفر از کسانی که در حوزه عزت نفس و اعتماد به نفس در جهان بسیار شناخته شده و معتبر هستند، ناتانیل براندن و آین راند هستند. ناتانیل براندن (نویسنده کتاب روانشناسی حرمت نفس) در این زمینه صحبت جالبی دارد. همچنین آین راند (نویسنده کتاب در فضیلت خود پرستی) هم به شدت بر تفاوت قائل بودن بر این دو اصل تاکید دارد. اکثر متون این مقاله برگرفته شده از صحبت های این دو شخص است.
ناتانیل براندن
ناتانیل عزت نفس را اصل اساسی برای موفقیت میداند. عزت نفس یعنی احساس ارزشمندی داشتن. این احساس از دو مولفه تشکیل میشود:
- احساس ما نسبت به خودمان
- انجام کارهای درست
هر چه بر این دو مولفه تلاش کنیم، احساس ارزشمندی ما بیشتر میشود. در ادامه توضیح میدهیم که این احساسات را چگونه به دست آوریم. حالا ناتانیل براندن عزت نفس را پاداشی برای کار خوب ما میداند. یعنی هر چه کارهای مفید تری انجام دهیم احساس ارزشمندی ما بیشتر میشود.
احساس ارزشمندی
همانطور که از اسمش هم پیداست، این فقط یک احساس است. این به معنای این نیست که ارزش ما از دیگران بیشتر شده است. این مفهوم به این معناست که ما خودمان را ارزشمند تر یافته ایم و به جای غرور و تکبر، احساس ارزش داریم. غرور یعنی تحمیل اینکه ما برتر از دیگران هستیم. این حس توسط خود پنداره و اعمال مفید ما پدید می آید.
انجام کارهای درست
انجام کارهای درست و مفید گرایی یکی از نیازهای انسان است. مفید گرایی که در ادامه آن را شرح خواهیم داد به طرز شگفت آوری به ما احساس ارزشمندی میدهد. این واقعیت انکار ناپذیر است که کارهای ناپسند و بد به ما احساس گناه میدهند. اگر ما همیشه بر آن باشیم تا کارهای خود انجام دهیم، مطمئنا احساس ارزشمندی بیشتری خواهیم داشت.
آین راند
این نویسنده پر قدرت همه چیز را در عزت نفس میبیندو آن را از نان شب واجب تر میداند و برای همه ضروری میداند. در واقعیت هم همینطور است. این موضوع به قدری مهم است که اگر آن را درک کنیم همه زندگی ما دستخوش تغییر میشود. در ادامه به مولفه هایی که عزت نفس ما را تشکیل میدهد میپردازیم.
- خود پنداره
- مفید گرایی
- عشق به خود
- عشق به دیگران
در واقع آین راند این چهار مولفه را اصول عزت نفس میداند. اگر شما این چهار مولفه را داشته باشید احساس ارزشمندی بیشتری خواهید یافت.
تفاوت چیست؟
حال که احساس ارزشمندی را فراگرفتید بهتر است تا اعتماد به نفس را هم یاد بگیریم. اعتماد به نفس در واقع یعنی احساس مفید بودن. این احساس از داشتن مهارت ناشی میشود. هرچه ما مهارت بیشتری برای انجام یک کار داشته باشیم اعتماد به نفس بیشتری داریم. فرض کنید که میخواهید در جمع بزرگی سخنرانی کنید. اگر تا به حال این کار را انجام نداده باشید مطمئنا از استرس دست و پایتان میلرزد. حالا یک سخنران حرفه ای را فرض کنید که سخنرانی میکند. آیا میترسد؟ نه چون او مهارت زیادی دارد.
مهارت چیست؟
مهارت یعنی تکرار یک عمل و یاد گرفتن تمام زوایای آن. اگر ما رانندگی و تمام زوایای آن را یاد بگیریم، دیگر ترسی نداریم و با اعتماد به نفس رانندگی میکنیم. این احساس مفید بودن و احساس ارزشمندی در کنار هم هستند. مرز باریکی بین این دو احساس و طرز تفکر هست. این مرز باریک بسیار تفاوت ایجاد کرده است که هر کدام میتواند زندگی ما را متحول کند.
نتیجه گیری
عزت نفس و اعتماد به نفس فقط در احساس ارزشمندی و سودمندی خلاصه نمیشوند. این دو مفهوم بسیار در زندگی به کار ما می آید. در مقاله ای دیگر در مورد هر کدام از این مفاهیم جداگانه صحبت کرده ایم. در اسن مقاله سعی بر این بود تا تفاوت ها را بررسی و تحلیل کنیم. شما را به خدای منان میسپارم.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.